Over ons

Ons werkTeamSteun onsVoor programmeurs & organisatiesEducatieOrganisatie

Zwermers viert in performances en installaties de veelkleurigheid van de menselijke expressie. Met kleding als uitgangspunt onderzoeken we het spanningsveld tussen wie we willen zijn en wie we worden in de ogen van de ander. Onze performances zijn een gezond tegengif voor hokjesdenken en benauwende labels. Zwermers is geworteld in Tilburg, maar vliegt graag internationaal uit. Je vindt ons overal: in musea, winkelcentra en in het theater.

Ons werk

“Pan~// Catwalk managed to provoke thought by the simplest of means.” - The Guardian 2023


Sinds 2018 werkt Zwermers aan het kunstwerk Pan ~// Catwalk, een multimediaal project in verschillende verschijningsvormen: performances, videowerken en installaties. Wat begon met een simpele vraag – ‘Wie hangt er in mijn kledingkast?’ – mondde uit in een langdurig en doorlopend onderzoek naar de samenhang tussen kleding en identiteit.

Iedere dag geven we onszelf een beetje vorm door wat we dragen. We kijken, worden bekeken, en interpreteren bewust en onbewust elkaars kledingkeuzes. Daarbij heeft de mens de neiging om de ander in hokjes te plaatsen, om labels te plakken en vast te houden aan bestaande categorieën. Maar doen we daarmee wel recht aan de wereld die achter de kleding schuilgaat? Met ons werk laten we zien hoe kleding ons kan beperken, empoweren en verbinden; dat identiteit niet een simpel en vaststaand gegeven is, maar gelaagd en altijd in beweging.

Beweeglijkheid en openheid vormen de kern van onze werkwijze. We verzamelen, sorteren, schudden door elkaar en beginnen weer opnieuw. De performances worden telkens geherinterpreteerd binnen andere media, of doorontwikkeld op nieuwe locaties en met (de kleding van) nieuwe doelgroepen. Denk aan performances met studenten uit Izmir of een groep ouderen in Den Haag tot een urenlange catwalk performance rond een fontein in het Oostenrijkse Graz. Zo vormt ons werk een levend archief van de veelkleurigheid van de menselijke expressie.

Team

Inez Wolters

Zwermer van het eerste uur, performer en artistiek/zakelijke leider.

inez[at]zwermers.nl

LinkedIn

Paul van de Waterlaat

Zwermer van het eerste uur, performer en artistiek/zakelijke leiders.

paul[at]zwermers.nl

LinkedIn

Roos van den Oetelaar

Zwermt mee als researcher en zakelijke ondersteuning. 

roos[at]zwermers.nl

LinkedIn

Wouter de Belder

Zwermt mee als componist, muzikant en uitvoerende productie. 

wouter[at]zwermers.nl

Link  

Sander Verbiest

Zwermer van het eerste uur, bouwer en technicus.  

sander[at]zwermers.nl

Link

Tiffany Ramos Silva

Zwermt mee als marketeer. 

tiffany[at]zwermers.nl

LinkedIn

Loes Buenen

Zwermt mee als dramaturg.


LinkedIn

Marike Verbiest

Zwermt mee als stop motion videomaker. 

LinkedIn

Jostijn Ligtvoet

Zwermt mee als fotograaf. 

LinkedIn

Antonio Alemanno

Zwermt mee als performer en muzikant.

LinkedIn

Eva Geia Huisman

Zwermt mee als performer, workshopgever en educatieontwikkeling. 

LinkedIn

Felice van Leth

Zwermt mee als workshopgever en educatieontwikkeling. 

LinkedIn

Herman Hoogstad

Zwermt al een hele tijd mee als helpende hand.

Patricia Bolsius

Zwermt al een hele tijd mee als helpende hand.

Steun ons

We zullen er niet omheen draaien: een gezelschap hebben en financieel gezond houden is een flinke kluif. Dat kunnen we niet zonder onze medezwermers. Met jouw eenmalige of jaarlijkse financiële bijdrage zijn we in staat nieuwe projecten te realiseren, een eigen inleg te doen bij fondsen en om wat ademruimte voor onszelf te creëren. Natuurlijk staat daar iets tegenover: je wordt uitgenodigd voor onze jaarlijkse medewerkersborrel en staat vooraan voor leuke extra’s. Zwerm je mee?

Geld is relatief, vijf euro voor de een, is vijftig of zelfs vijfhonderd euro waard voor de ander. Wij zijn blij met elke bijdrage en maken geen onderscheid. Alle medezwermers worden op de hoogte gehouden van onze plannen en jaarlijks uitgenodigd voor een speciale Zwermers-actie. We kunnen je ook zomaar vragen om te figureren in de volgende voorstelling, je spierballen uit te lenen of om met ons mee te denken over de toekomst. Uiteraard ben je tot niets verplicht.

Ondersteun Zwermers met uw bedrijf
Ook bedrijven kunnen met ons mee zwermen. Uw logo komt op de website en u wordt op de hoogte gehouden, uitgenodigd voor de borrel en speciale Zwermers-actie. Neem contact met ons op zodat we een activiteit op maat kunnen bedenken voor u en uw personeel.

Culturele ANBI status
Zwermers heeft een Culturele ANBI status. Schenkingen zijn fiscaal aftrekbaar voor 125% en voor bedrijven 150%. Lees er hier meer over.

Start hier uw donatie

Voor programmeurs & organisaties

Wil je een bestaande performance van ons boeken? Of een samenwerking met ons aangaan? Dat kan! De mogelijkheden zijn groot. Van een installatie of performance in het theater of op locatie tot een co-creatie met je achterban. Kijk in ons dossier voor meer informatie. Voor een aanvraag of vrijblijvend gesprek, stuur een mailtje naar info[at]zwermers.nl.

Educatie

Kleding speelt een grote rol bij de identiteitsvorming van jongeren. Wie ben ik? Bij welke groep hoor ik? En hoe vrij voel ik me om mezelf te uiten? In workshops en schoolvoorstellingen met nagesprek dagen we jongeren en jongvolwassen in het voortgezet -en beroepsonderwijs uit met ons aan de slag te gaan en om over deze thema’s in gesprek te gaan. Voor een impressie bekijk je onze lesbrief.

Pan~//Catwalk is een kernvoorstelling in het aanbod van CiST, het Tilburgse bureau voor cultuureducatie, en onderdeel van Het Creatieve Lichaam, het educatieprogramma van het MU Hybrid Art House (Eindhoven).

Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur dan een mail naar info[at]zwermers.nl

Organisatie

Stichting Zwermers
KVK: 62128469
IBAN: NL93TRIO0198077602
BTW-nummer: 854670932B01
RSIN: 62128469
Subsidiënten (structureel): Gemeente Tilburg
Zwermers heeft een ANBI Status.

Gedragscodes
Zwermers hanteert de cao Toneel en Dans, onderschrijft en volgt de fair practice code en de code diversiteit en inclusie. De raad van toezicht onderschrijft en volgt de Code Cultural Governance.

Directeur-bestuurders:
Inez Wolters &
Paul van de Waterlaat

Raad van toezicht leden:
Anne-Marie Hartog, voorzitter
Paula Wester, secretaris
Marjo Dirks, penningmeester
Jan van Buul
Eva van Pelt

   nl